Bickington Village Trust inc. Hall

The Future

INTRODUCTION

 

Bickington Village Hall Trust is working to obtain substantial grant funding for the refurbishment and later development of the Hall and the facilities it can offer the Community.  It’s intended that the funding will ultimately enable the proposals set out in the feasibility studies provided by BBH, Chartered Architects (Dartmouth) Ltd. 

 

Refurbishment and development are stages 2 and 3 in the Trust’s programme.  Stage 1 was the purchase of the Hall from the Church. 

 

The following describes the thinking behind the way forward, the process / programme to take the project forward and, the design strategy adopted.

 

 

PROPOSALS

 

The community is small, and income from the use of the Hall is not sufficient to allow large works to be undertaken on the Hall without external support, hence the need for grant funding. 

 

The Hall is a Grade 2 listed building, and listed building consent was awarded on 1st March 2012.  The refurbishment work is extensive, and the Trust will consider stage 3 (development) when the refurbishment work is well under way.  The development plans, which will include significant external funding, include the provision of a new rear extension in the form of a linked but separate building.   Also, the Hall’s current car park is small, and the Trust would like to be able to purchase or have access to adjacent land which eases the issue of parking congestion during events. 

  

The current Hall needs urgent repair and refurbishment to restore it to a viable state for decades ahead.   The later planned construction of a new rear extension is intended to provide an enhanced kitchen facility, a new and separate meeting place to enable two events to be held simultaneously at the Hall, and improved toilet facilities.  These improvements are expected to inject further vibrancy to the Hall with the aim of encouraging its even wider use by Bickington and local communities. 

 

PROGRAMME

 

The business case to support the submission(s) for grants to support the refurbishment of the Hall is being created now, and is expected to be put to the funding authority (or authorities) within the next year.  Some minor items of refurbishment are already underway through surpluses created by the current use of the Hall, but the major refurbishment work depends on the release of grant funding.  The timing of refurbishment cannot therefore be predicted, but it can be expected it will be completed by about 2014/15. 

 

The plans for the development of the Hall are posted in the Hall.  Members of the community are invited to comment on these plans at any time, either through this website or directly to a member of the Management Committee.  The views of the community will finally be sought before the plans for the development are put to the Local Authority for approval. 

 

A small project group is being set up to manage the refurbishment programme.  Volunteers for this important phase will always be welcome, and the project group will be posted on this website in due course. 

 

 

REPAIR / REFURBISHMENT:

 

The purpose of Phase 1 is to address all the existing issues within the existing hall.  Most of these issues are addressed within the structural survey undertaken by Drew Pierce Chartered Surveyors dated the 21st of January 2005. This is a comprehensive document containing advice and information on the repair and refurbishment to the building.  A summary follows.

 

The existing roof will be re-slated including new lead flashings, aprons etc as appropriate.   Rainwater goods where original cast iron will be retained and new provided to match where necessary. All the existing stonework will be checked and re-pointed etc as necessary together with the stone work around the windows which a specialist company would be invited to provide a report on and a remediation strategy.  The existing windows will be refurbished where possible, and a better solution sought to the secondary glazing which is rather crude at the present time. 

 

All existing services to the property will be checked for adequacy and safety and repaired or replaced where necessary.  This to include not only the existing electric and heating systems, but also both foul and storm water drainage.

 

Internally introducing as much insulation as possible is to be considered, together with repairs and refurbishment to the existing hall floor, and damp proofing both walls and floor.

 

In terms of the alterations proposed to the existing building, it is intended that a glazed door and screen system is erected to divide the main hall from the narrower section of existing building. This will not only assist in creating a more flexible series of spaces, but will also potentially reduce heating costs if, for example, only the hall is required etc. the glazed screen is intended to be lightweight and simply fit in within the existing structure. This would also allow light to penetrate between the two areas.

The existing staircase will be reversed back to its original position. A new partition would be erected adjacent to meeting room 2, beneath an existing beam, in order to divide the area.

 

The kitchen area will be moved into the new extension thus providing valuable space for storage in the existing kitchen location.

 

REAR EXTENSION:

 

The extension proposed is to the rear of the property and therefore has minimal impact on the sighting of the listed building.  It will replace an existing outbuilding comprising of toilet facilities, with a larger purpose built block, catering for the potential number of people using the building, providing both separate male and female spaces and a separate disable compliant cubicle. The extension will also house the new kitchen area, which is located more centrally to the building and therefore allows different spaces to be rented out at the same time whilst sharing the use of the kitchen etc. 

 

Connection of the extension back to the existing building was extremely difficult and therefore it was intended to use a lightweight glazed atrium-style link building that rests gently on the existing building, and leans up against the mono-pitched slate roofed extension, which is subservient to the main building on position and scale. 

 

The extension comprises of rendered walls with curved corners in order to aid circulation and provide an interesting detail. All under a slate roof with the lightweight glazed atrium linking back to the main building. 

 

Consideration has been given to extensions at either end of the listed building, but this will have more of an impact on it’s setting. Providing a central service and access core within the main building would reduce available circulation space. This proposed rear extension enables meeting rooms and main hall areas to be rented separately thus increasing the flexibility of rental potential.

 

Consideration has also been given to the possible extension over the BT land or in the garden area of the existing Hall. The proposed extension could easily be adapted to provide access into these areas should the clients wish to do so either now or in the future.